Oče in sin

Termini po dogovoru

Junior orkester Festivala Maribor
Janez Podlesek – koncertni mojster
Nejc Kamplet – klavir
Robert Kamplet – skladatelj

Učna ura in koncert  za mladino:
Robert Kamplet: Koncert za klavir in orkester št. 1, po naročilu Festivala Maribor

V okviru Festivala Maribor glasbeniki vsako leto izvedejo po naročilu napisano izvirno glasbeno delo. Letos je koncert za klavir in orkester spisal še en mariborski skladatelj, Robert Kamplet.

Prva dva stavka koncerta (zasedba godala tolkala in klavir solo) smo izvedli v obliki koncerta in učne ure za mladino, ki bo namenjen učencem 3. triade osnovnih šol in dijakom srednjih šol. Skladatelj Robert Kamplet in njegov sin, mlad in perspektiven pianist Nejc Kamplet sta mladim obiskovalcem prireditve na privlačen in poučen način predstavila tako nastajanje glasbenega dela, kot tudi izkušnje pri izvajanju.

V zasedbi so zaigrali mladi godalci in tolkalci Akademije za glasbo iz Ljubljane. Orkester je vodil Janez Podlesek.

Praizvedba celotnega dela bo izvedena 8. januarja 2014 v dvorani Union s Simfoničnim orkestrom SNG, Nejcem Kampletom in dirigentom Taejung Leejem.

Koncert za mladino: Mega!

Termini po dogovoru.

Za mladino med 12 in 15 let pa še kakšno leto gor ali dol.

Pravijo, da je klasična glasba resna glasba.

Kako neki, ko pa so pri njej glavni dirigenti - čudaki, ki s paličico krilijo po zraku in pačijo obraz v grimase, ki so za počit smešne?

Kako resno je to, da glasbeniki v orkestru bojda ves čas - štejejo? In to - pavze!

Kako naj bomo resni ob trditvi, da skladateljem navdih za pisanje glasbe prinašajo muze - ženske, oblečene zgolj v rjuhe?

Kako so lahko tenorji nenehno na smrt zaljubljeni? In morajo primadone res peti še med tem, ko umirajo?

Zakaj prireditelji koncertov ponorijo, če hočeš med koncertom žvečiti kokice? Bojda so sitni celo, če samo kihneš! Resno?!

Odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja o, priznamo, malce čudaškem a čudovitem svetu klasične glasbe ti bo skupaj z orkestrom Festivala Maribor, pianistom in vsestranskim umetnikom Juretom Godlerjem, pevcema Niko Gorič in Klemnom Gorenškom ter violinistko Evo Šulić pomagal najti Tilen Artač, resen glasbenik (violončelist), ki pa te bo v hipu spravil v krohot. Resno! (Stavimo!)

Festival z mladimi

 

V sodelovanju s študentsko sekcijo Slovenskega muzikološkega društva organiziramo predavanja na osnovnih šolah, obenem pa pripravljamo zanimiva, interaktivna gradiva v smislu priprav za učitelje, ki v sklopu rednega pouka in obveznih izbirnih vsebin na festival pripeljejo organizirane skupine osnovno in srednješolske šolske mladine. 

UČNI PRIPOMOČKI ZA UČITELJE

V sklopu Festivala Maribor obenem pripravljamo koncert, ki je namenjen posebej za mlada ušesa, tokrat za starostno skupino od 12 do 15 let.